Craniosacraal Therapie

De Craniosacraal Therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er van uit dat het lichaam één geheel is. Alle structuren in het lichaam zijn direct en indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel (fascie). Dit bindweefsel kun je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten, de bloedvaten en de zenuwen in zitten. 

Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dat betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming en zorgt tevens voor de beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen. 

‘Bewegen is leven’.

Door gebruikmaking van zorgvuldige en zachte manuele technieken behandelt de therapeut het Cranio Sacrale systeem. Deze zachte aanraking kan het lichaam bewust maken van wat er aan de hand is. Het verbetert daarmee ook het functioneren van het centrale zenuwstelsel en dit stimuleert weer het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Dit alles bevordert de algehele gezondheidstoestand van het lichaam. Hierdoor kan het lichaam vrijer bewegen en optimaal functioneren als eenheid.

Bij deze zachte behandeling voelt u warmte of kou, spanning of ontspanning of komen herinneringen boven, die gepaard kunnen gaan met het loskomen van emotionele gevoelens. Sleutelwoorden hierbij zijn begrip, respect en aandacht.