Viscerale Manipulaties

Visceraal betekent letterlijk ‘de ingewanden betreffend’. Dit houdt niet in dat de therapie zich beperkt tot behandeling van de ingewanden. De mens wordt als een geheel van alle structuren en processen gezien. Ook emoties zijn een onderdeel van deze eenheid. 

Het menselijk lichaam wordt door de visceraal therapeut gezien als een eenheid, m.a.w. alles is met elkaar verbonden door bindweefsel (facie).Binnen het menselijk lichaam zijn alle verschillende structuren verbonden door bindweefsel. Dit bindweefsel bevindt zich in of rond de huid, spieren, schedel, botten, organen, bloedvaten en zenuwen. Door de totale verbondenheid beïnvloeden alle structuren elkaar. De bindweefselstructuren zorgen naast stevigheid ook voor de beweeglijkheid van alle verschillende onderdelen.

Het is belangrijk dat het bindweefsel vrij kan bewegen. Door verklevingen – ontstaan na operaties of ontstekingen – vermindert de beweeglijkheid van het bindweefsel en de daaraan verbonden structuren. Ook andere oorzaken, soms duidelijk aanwijsbaar zoals een verkeersongeluk, kunnen tot verminderde beweeglijkheid leiden.

Het lichaam streeft altijd naar een natuurlijk evenwicht; een balans tussen lichamelijke- en emotionele processen. Het in balans brengen doet het lichaam in principe zelf. De behandeling volgt op een onderzoek, waarbij de huidige klachten en de klachten uit het verleden betrokken worden. Het weefsel wat meer gespannen of vast zit, wordt dan vrijgemaakt met gerichte manuele zachte technieken.

Meer informatie: www.barral.nl